fredag 5 december 2014

Mina och andras tankar om gluten och spannmål

Jag tänkte här skriva lite kort om hur jag ser på gluten och på spannmål. Som ni kanske vet så tror jag på en paleokost. Inte främst för att jag tror att vi skall äta precis som våra förfäder utan jag har ser det mer som en ram för hur man skall äta och att om man lägger ihop det med forskningsresultat och vad folk kommit fram till när de provat så får man en bra kost för hälsan. Sedan är jag inte på långa vägar så strikt som många paleoanhängare är. Det jag gillar med paleo är att man oftast försöker anpassa kosten efter sig själv genom att först äta en väldigt strikt paleokost i ca 30-90 dagar (lite beroende på om man har några stora problem och sjukdomar) för att sedan testa att ta tillbaka de livsmedel som man saknat mest (dock brukar de flesta rekommendera att man helt utesluter gluten). Lyssnade nyss på ljudboken The Personal Paleo Code av Chris Kresser (den var kanonbra) och i den så beskriver han väldigt bra hur man kan göra ett sådant försök själv.

Jag tror (efter det jag läst) att de flesta skulle må bättre om de hade en kost där de utesluter gluten och spannmål. Just gluten är en av de få proteiner som vi äter som kroppen inte kan bryta ner helt (enligt glutenforskaren Alessio Fasano som skrivit den intressanta boken Gluten Freedom). Men om jag förstått det rätt har en del ett immunförsvar som klarar av att hantera gluten och blir inte påverkade av det. Den största del gluten vi får i oss idag kommer från spannmål som vete, korn och råg. Även om man klarar av gluten så finns det flera andra ämnen i dessa spanmål som gör att jag inte tror att de är lämpliga som mat. T.ex. finns det lektiner som är en del av växternas försvar och som bl.a. kan skapa olika hormonrubbningar och skador på tarmen. Vad jag förstår så finns det också ämnen som gör att uppptaget av näringsämnen och mineraler försämras. Och till sist så innehåller spannmål inte speciellt mycket näringsämnen. Så att byta ut spanmål mot grönskaer, rotfrukter och frukt ger alltså en betydligt mer näringsrik kost. Att däremot byta ut dem mot glutenfria ersättningsprodukter lär nog inte öka näringstätheten och antagligen öka andelen socker/kolhydrater i kosten då dessa ofta innehåller mer sådant för att kompensera smaken. Jag tror att en stor orsak till att folk som testar LCHF börjar må bättre i helhet och framförallt i magen nog mest beror på att de utesluter de flesta spannmål och kanske inte lika mycket på att de drar ned på kolhydraterna. En annan tanke med gluten är att det också kan göra att vi inte tolerera mejeriprodukter lika bra. Många märker att de mår bättre om de utesluten laktos och/eller mejeriprodukter och tror då att de är laktosintoleranta. Men det kan också vara så att man är känslig för gluten och att om man tog bort gluten så skulle man tolerera mejeriprodukter bättre. När man läser paleoböcker/bloggar så ser man ofta att man skall ta bort både spannmål och mejeriprodukter, dessa böcker vänder sig oftast till amerikaner där det är väldigt vanligt med laktosintolerans, medans det i de nordiska länderna är mycket ovanligare. Därför tror jag att många svenskar kan tillåta mejeriprodukter i som paleokost.

Många läkare anser att det bara finns glutenintolerans (celiaki) och att om man inte har det så kan man äta gluten. Ett av problemen med det ät att man bara testar en del av de ämnen som kan ge celiaki och att man därför missar en del som har det (lyssna på youtubeklippet från Paleopodden här under för mer info). En annan sak är att det enligt många (däribland glutenforkaren Alessio Fasano) också finns de som är känsliga mot gluten (non celaiki gluten sensitivity) och trots att de inte har glutenintolerans. Det vanligaste är ju att man tror att om man är känslig/intolerant mot gluten så skall man ha problem med magen (ont, diarré, förstoppning mm), men det läskiga med gluten är att det om jag förstått det rätt kan påverka de flesta system i kroppen som t.ex, hjärnan, huden och leder. Tyvärr så finns det vad jag vet inga bra tester på att se om man är glutenkänslig förutom genom att ta bort gluten helt från kosten i en tid och för att sedan provocera med gluten igen för att se om symptomen kommer tillbaka.
Gluten kopplas samman med läckande tarm (leaky gut) och vissa anser att de flesta med autoimmuna sjukdomar (som t.ex. Diabets typ 1, MS och Reumatisk Artit) också har läckande tarm

Sedan kan det vara så att vissa inte reagerar på gluten utan bara på vete och för att se det kan man börja med att testa korngröt som innehåller gluten men inte vete. Fungerar det, men att man reagerar på vete så är det kanske veteallergi.

Några foskare menar att det inte är gluten som är det folk med IBS reagerar på utan att det är att många spannmål tilhör en grupp kolhydrater som kallas FODMAPS och att det är dessa som ger problemen med magen. Men hur som helst så verkar man alltså må bättre genom att plocka bort spannmål. Några andra tankar är också att det viktiga är våran tarmhälsa som bestämmer hur bra vi är på att ta hand om gluten.

Nu förstår jag att det inte är så lätt att sluta helt med spannmål och gluten. Framförallt är det ju väldigt billigt och oftast väldigt enkelt att tillaga. Att koka pasta eller att göra ett par mackor är oftast enklare och går snabbare än att tillaga/skära grönsaker och att tillaga kött/fisk mm. Men det jag skulle vilja är att så många som möjligt skulle testa att utesluta gluten (och helst spannmål och de andra sakerna som man inte äter i en strikt paleokost) i ca 30-60 dagar (glutenpåverkan kan sitta i en längre tid än så om man har vissa sjukdomar). Känner man då att man mår bättre så får man själv avgöra om det är så att man vill må lite sämre än.

Enligt råden från Livsmedelsverket så skall man försöka introducera gluten tillsammans med amning från 4-6 månaders ålder. Men de senaste studierna som man gjort visar att det inte hjälper att introducera det så tidigt. Utan ju senare man introducerar det desto senare får man problem med det (celiaki), men tyvärr så verkar det i slutändan som om att man vid 10 års ålder ser någon skillnad i antal insjuknade. Dock så krävs det gluten i kosten för att man överhuvudtaget skall kunna utveckla celiaki. Ett stort problem enligt mig är att när barnet skall börja i förskolan så får man oftast inte välja det glutenfria alternativet om man inte har ett läkarintyg. Och för att man skall få ett positivt svar på ett sådant prov (som bara kollar på celiaki och inte glutenkänslighet) så måste man ha ätit gluten. Dessutom så är det kanske inte så många föräldrar som vill att man förutom blodprovet skall ta en tunntarmsbiopsi på sitt barn för att vara säker på att man har celiaki. Man får ju som förälder välja vegetarisk kost till sitt barn trots att en kost som utesluter animaliska produkter kan ge näringsbrister (som t.ex. B12) om man inte tar tillskott. Och då är det bara att man väljer det för att föräldrarnas ideologi säger det.

Här har ni några intressanta filmer och lite mer läsning för den som är intresserad av att sätta sig in mer i detta ämne

Första är en videoversion av Paleopodden som ni också kan höra på t.ex. Itunes.


Här en relativt ny föreläsning med Alessuo Fasano


Här en intervju med Tom Brian

Mer läsning:

Artiklar på svenska

Om glutenintolerans (Swedihpaleo.se)

Trötthet och gluten (Swedish Paleo)

Sju skäl att undvika spannmål del 1 (Swedishpaleo.se)

Sju skäl att undvika spannmål del 2 (Swedishpaleo.se)

Vete orsakar läckande tarm (Karl Hultén)

Gluten ökar risken for diabetes typ 1 (SVT Vetenskap)
Här finns mer info om studier som experten Emma Adlercreutz (som intervjuas i artikeln) har varit med i.

Gåtan glutenintolerans blir mer gåtfull (Dagensmedicin.se)

Gluten och vete - Vad som påstås och vad man vet (Träna styrka)
Reducera sitt intag av sädesslag (Perfekthalsa.se)

När ska bebisar börja äta gluten och ska de äta välling? (Ett sötare blod.se)

Råden om gluten till småbarn behöver ändras (Kostdoktorn)

Risk för glutenintolerans högst i Sverige (Vetenskaphalsa.se)


50 shades of gluten (intolerance) (Chris Kresser i Huffington Post)


1 kommentar:

  1. Jag är inte glutenintolerant (enligt blodprover...) men jag märker själv att jag mår mycket bättre när jag äter en kost UTAN både gluten och mejeriprodukter, så jag tror att min kropp reagerar mot både gluten och mejerier på ett dåligt sätt med sämre matsmältning, energi och immunförsvar! Det är iaf de stora skillnader som jag själv märker jämfört med när jag ff. åt spannmål (och annat gluten) och mejerier! =D

    SvaraRadera