Har fått möjlighet att recensera den danske kocken Thomas Rode Anderssens bok Stenålderskost - Paleokokbok för moderna människor från mitt favoritförlag (Optimal).
Boken börjar med att Thomas beskriver hur han förbättrade sin hälsa och kroppskomposition när han upptäckte Crossfit och senare Paleo. Han förklarar också kort vad paleokost är och hur han tillämpar den.
Denna kokbok är inte helt strikt paleo då den innehåller vissa recept med mejeriprodukter och faktiskt en rätt med vetemjöl (även om han skriver hur man gör om man vill ha den strikt paleo). Detta är ju inget problem för mig då jag själv också tillåter mejeriprodukter och jag tror att många av oss i norden faktiskt tål dessa betydligt bättre än de gör i USA, där paleorörelsen är som störst.
När jag först hörde talas om att det skulle komma en paleokokbok på svenska (original på danska) så blev jag glad. I de amerikanska böckerna är det ju rätt många ingredienser som man inte känner igen eller som är svåra att få tag i här i Sverige. Nu visade det sig att den här kokboken har en hel del speciella ingredienser som kanske inte är så vanliga. Det känns som att boken är gjord för lite mer festliga tillfällen och med lite finare (och dyrare) råvaror som man kanske inte köper till vardags. Dvs en kokbok för den som kommit lite längre och vill ha lite nya utmaningar.
Här har ni några exempel på rätter från boken
* Rökt fisk och vaktelägg
* Viltfilé med skogssvamp & sås med torkade lingon & rödbetor
* Sprängt kalvbröst i brynt smör med lingon och stekta rotfrukter
* Oxbog med lök & jordärtskocka som lapskojs
* Pärlhöna & vit sparris från grillen med sallad
* Hälleflundra som T-benstek i citrus-sellerikål
* Sprängd vaktel på kvittenkompott med berberisbär
* Hummercoraline med syltade kastanjer & karljohansvamp
Men det finns också lite enklare rätter som
* Frittata
* Lamm & flera sorters kål i frikassé
* Fläskstek med "brunsås" & rödkålssallad
* Portabelloburgare från grillen i två versioner med tillbehör
* Kycklingfrikassé med Zucchini, tomat och basilika
* Långtidsstekta kycklingöverlår med fänkål och champinjoner
* En ovanligt välsett kyckling
* Thaigryta med fläskkött
* Fläskkarré med chorizo & rosmarin
* Andbröst med stjärnanis & grönt
* Fiskfrikadeller
* Ägg Benedict på Chilliköttfärsbiffar med spenat
* Persiljesoppa med persiljerot och valnötter
* Stekt sill i lag med äpplen
* Fläskstek
* Stekt fläsk med coleslaw i spetskål och skinka
Det känns som att man bör ha lite kunskap om matlagning för att kunna göra alla recept för det begrepp som glasering, bräsering, sautering förklaras inte utan man antas förstå det.
Något som dyker upp i en hel del recept är bouquet garni som skall vara örter som bundits ihop. Tycker inte att man fick någon riktigt bra förklaring på om man skall göra det själv eller om man köper dem färdiga i butiken. Detsamma gäller när han skriver att man skall ha en liten kryddpåse där han skriver exakt vad som skall vara i dem. Finns det färdiga örtpåsar eller köper man bara själva påsen som man yllet själv?
Lite ingredienser som jag inte testat förut och som finns i med i recepten i boken.
* Sherryvinäger
* Flädervinäger
* Valnötsolja
* Pumpkärnolja
* Kaffiirlimeblad
* Hokkaidopumpa
* Shiitakesvamp
* Äggvitepulver
* Järnört
* Agar-agar
* Ängssyra
* Glaskål
* Körvel
* Cornichoner
* Borretanlök
* Trumpetsvamp
* Kvitten
* Cipollinilök
* Tamarindpasta
* Tamari
Saknar en ungefärlig tidsåtgång på recepten, men det är bra att det står antal portioner. Bildera i boken är väldigt fina och bra och man blir sugen på att testa recepten när man ser resultatet. Något jag hade velat ha lite info om är om det rätterna skulle kunna fungera med andra alternativ då en del ingredienser är svåra att få tag på i vanliga matvaruaffärer och om man får tag på dem så är de rätt dyra. Typ om man skulle kunna använda rödvinsvinäger istället för sherryvinäger eller kyckling istället för pärlhöna.
Det är kul att han har med lite recept på inälvsmat som t.ex. "köttfärssås" på kycklinghjärtan, bacon och kycklingmage. Det finns också ett recept på kalvlever & tamarismör med grape och peppar, som jag skulle vilja testa. Just inälvsmat är det ju inte så vanligt att man hittar recept på i kokböcker och jag skulle vilja lära mig tillaga fler rätter med dessa råvaror då de är så nyttiga och innehåller så mycket näringsämnen.
Kapitlen i slutet är de som jag tyckte bäst om. De handlar om tillbehör och såser och där fanns det en hel del recept som jag blev riktigt sugen på att testa. Men tyvärr har jag bara testat två recept från boken. Det ena är ett nötbröd som är en av mina favoriter just nu.
Sammanfattningsvis kan man väl säga att detta är en väldigt fin bok med många väldigt intressanta recept. Den är för den som vill ha lite extra inspiration och som gillar att laga mat. Jag hoppas jag får till det att testa många fler recept i boken, för rätterna ser riktigt goda ut.
Varför du behöver en isolertransformator hemma
-
En sådan enhet kan förhindra elstötar genom att skapa en säker barriär
mellan strömkällan och dina apparater. Den ökar också skyddet mot
strömspikar som ka...
4 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar