onsdag 5 februari 2014

Pris på nötbrödet och ett nytt paleobröd



Igår blev det en brödbakardag med lite olika paleobröd (dock hade jag ost och smör som pålägg, vilket ju inte riktigt är paleo). Tyckte om nötbrödet som jag bakade för ca 1 vecka sedan. Fick dessutom en beställning på en sådan limpa, så jag passade på att göra 2 st nötbröd igår. Det ena liknar det som jag gjorde förra veckan även om det är några ändringar i vilka sorter jag hade i. I det andra brödet så testade jag att byta ut lite av olivoljan mot kokosolja och så använde jag lite örtkrydda. Blev ingen större skillnad i smak så i fortsättningen blir det att ha i lite kokosolja då det enligt mig är ett bättre fett än olivolja.

Roade mig att räkna ut priset på det första nötbrödet och hela "limpan" kostade ca 82 kr i ingredienser och sedan tillkommer ju elkostnade för ugnen (vilket jag inte har en susning om vad det blir). I och med att brödet vägde 1,28 kg när det kom ut ur ugnen så blir kg-priset ca 64 kr/kg. Det kan man ju tycka låter mycket, men om man jämför med vanligt bröd så ligger faktiskt priset på 40-70 kr/kg. Och i detta bröd så får du i dig betydligt mer energi (och nyttiga saker) än i vanligt vitt bröd. När jag la in alla ingredienser i mitt excelblad så visade det sig att hela brödet är på ca 6530 kcal, vilket ger ett energi innehåll per 100 g på 510 kcal. Detta kan jämföras med t.ex. Lingongrovas 260 kcal/100 g (vilket har ett kilopris på ca 40 kr). Brödet är ju ganska mastigt så man behöver inte skära så tjocka skivor av det eller äta så många för att bli mätt. Så till mättnadsfaktorn sett så tror jag att detta bröd blir betydligt billigare än "vanligt" bröd. Vill man göra brödet billigare så kan man ju öka på med mer av de frön/nötter som är billigare (bara se till att det är ca 800 g nötter/frön sammanlagt.. I orginalreceptet som kommer från boken "Stenålderskost - Paleo kokbok för moderna människor" (som jag precis fått ett recensionsexemplar på) så har han med 100 g pinjenötter också och de kostar ca 500 kr/kg, så de funderade jag inte ens på att ta med.

Jag använde hela linfön, vilka ju anses vara bra för magen, men vill man ta upp näringen i dem bör man använda krossade linfrön. Om jag fattat det rätt så är rekommendationen på krossat linfrö max 2 msk per dag pga av att det kan vara giftigt i större koncentration (gäller ej hela linfrön), men att detta inte gäller om de används i bakning då de blir upphettade. Läsa mer om det här.

Ingredienser bröd 1
120 g pumpakärnor
80 g linfrö
100 g sesamfrön (skalde vita)
120 g mandel (skal på)
200 g solroskärnor
70 g pekannöt
45 g valnötter
70 g hasselnötter
55 g torkad aprikos
70 g russin
1 dl olivolja
6 ägg
ca 1 tsk flingsalt

Bröd 2
100 g pumpakärnor
60 g linfrö
100 g sesamfrön (skalde vita)
110 g mandel (skal på)
200 g solroskärnor
40 g Pekannötter
80 g Valnötter
130 g Hasselnötter
50  g torkad aprikos
75 g russin
½ dl olivolja
½ dl smält kokosolja
6 ägg
lite Sea salt
lite örtsalt

Jag gjorde likadant på båda bröden som i förra receptet så klicka här om ni vill ha ett helt recept där arbetsgången beskrivs  (men ugnen är på 160 grader och är inne i ca 1 timma).

Det tredje brödet hittade jag också på Under vårt tak bloggen och det blev ett lite mjukare bröd än nötbrödet. Tyckte dock att det blev lite väl salt, så jag minskar nog ned på det nästa gång. Många av de andra paleobröden jag testat att baka förut har varit rätt söta (nästan som sockerkaka), men detta var mer lik "vanligt" bröd. Skall visst fungera att rosta också, men det har jag inte testat ännu. Man borde ju också kunna blanda i lite frön typ solrosfrö och pumpakörnor i brödet om man vill. Och vill man ha det sötare går det ju att blanda i lite russin eller torkad aprikos.



4 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 dl skalat vitt sesamfrö
1 dl psylliumfrö (svart)
1 msk bakpulver
1½ tsk salt
6 ägg
3 dl kokosmjölk
1 dl kokosolja
lite smör


Så här gjorde jag
Ugnen på 200 grader
Blandade de torra ingredienserna i en bunke. Smälte kokosoljan och hällde i den tillsammans med ägg och kokosmjölk i en annan bunke. Rörde om så att äggulorna gick sönder och blandade sig med resten av ingredienserna. Hällde i den det flytande i bunken med de torra ingredienserna.
Smörade in (om man vill vara riktigt paleo så använder man lite extra smält kokosolja) brödformen och hällde i sesamfrön så att de fastnade på smöret. Hällde sedan i smeten som hade stått i ca 5-7 min (så att den fick svälla) i brödformen. In i ugnen och så fick den stå där i ca 45 min. Efter 5-10 min vände jag ut den från formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar