Det ena brödet var en variant på ett recept från boken Gather och det var ett Zuzzinibröd.
I orginalreceptet så använde de vinbär, men jag slängde i lite tranbär och russin istället (hade inga vinbär).
Något som jag inte förstår riktigt är varför man mäter det mesta i dl när det vore enklare om man istället angav vikten. Då är det ju bara att ställa bunken på vågen och så häller man i tills man har rätt mängd. Framförallt om man har saker som är lite kletiga (som t.ex. honung) då man ju oftast inte får ut allt från decilitermåttet. Sedan är det synd att de amerikanska böckerna inte anger både i deras eget system och i det metriska systemet. Jag har ju i och för sig skaffat mig Cup-måttsats så jag använder den när jag gör de amerikanska recepten.
Ingredienser
- 3,6 dl = ca 145 g (1½ cup) Mandelmjöl
- 1 msk Arrowrotsmjöl
- 2 tsk bakpulver. Gärna glutenfritt, men jag använde det som vi hade i skåpet och det vet jag inte vad det innehåller i glutenväg
- 1/2 tsk Salt (jag använde Himalayan pink seasalt)
- 1/2 tsk Kanel
- 1/4 tsk Muskotnöt (malen)
- 2 ägg
- 0,6 dl = ca 75 g (1/4 cup) Lönnsirap
- 0,6 dl = ca 50 g (1/4 cup) Smält smör. Då gärna från gräsätande kor, men jag använde vanligt.
- 1,2 dl (1/2 cup) Riven Zucchini.
- 0,6 dl (1/4 cup) Russin
- 0,6 dl (1/4 cup) Torkade tranbär
Såg när jag öppnade förpacknningen med torkade tranbär att de hade haft i ca 50 % socker i dem, men jag använde dem ändå.
Så här gjorde jag
Satte på ugnen på 175 grader
Blandade ihop mandelmjök, arrowrotsmjöl, bakpulver, kanel, muskotnöt och salt i en medelstor bunke.
Tog sedan en lite mindre (och högre) bunke som jag blandade ägg, lönnsirap, det smälta smöret i och blandade det med handmixern.
Hällde sedan i detta i den andra bunken och körde vidare med stavmixern. Tillsatte sedan även zucchinin (pressade först försiktigt ut vattnet) och tranbären och russina och blandade runt det med en gaffel.
I orginalreceptet hade de två minibrödformar, men eftersom jag saknade detta så blev det en vanlig brödform (som jag smörjde in med smör). Men som ni ser på bilden var den var lite för stor så jag fyllde inte formen ända bort till kanten. Lät den sedan stå i ugnen i ca 40 min.
Medans detta brös stod i ugnen så gav jag mig på det andra receptet som jag hittat på Emmas Paleo (fd. Primallife.se). Det var ett äpplebröd i paleostil.
Ingredienser
- 5 ägg
- 2 msk (ca 35 g) honung. Jag använde flytande
2.5 dl äpple (ca 2 små), mixat i matberedare eller i med stavmixerns minihackare (så gorde jag)
1.2 dl russin
2.5 dl mandelmjöl
1.2 dl kokosflingor (riven kokos)
1 msk kokosmjöl
1/4 tsk äkta vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 tsk bakpulver, helst glutenfritt
1 msk kanel
0.6 dl (ca 47 g) kokosolja (smält)
Så här gjorde jag
Behöll 175 grader på ugnen.
Blandade ihop mandelmjöl, kokosflingor, vanlijpulver, kokkosmjöl, bakpulver, salt och kanel i en medelstor bunke.
I en annan bunke så hällde jag i äggen och honungen (tog slut så det blev även en skvätt agave sirap) och vispade det med en elvisp tills det blev lite fluffigare. Vispade sedan ner mixade äpplen och rusin.
Hällde sedan i den smälta kokosoljan och de torra ingredienserna i den andra bunken och blandade ihop det med en gaffel.
Klädde sedan en brödform med bakplåtspapper (skulle jag nog kanske gjort med den första satsen också) och hällde i smeten. Lät den sedan vara i ugnen ca 35 min.
Båda dessa "bröd" blev väldigt goda. De är faktiskt lite sötare än många "vanliga" bröd. Nu får man ju tänka på att dessa bröd är ganska energitäta och har en hel del kolhydrater i sig, så man skall nog inte vräka i sig en hel limpa på en gång. Själv så frös jag in en del från varje limpa, så att jag har till senare. Elvira fick smaka lite av brödet med avokado och ost till hennes lunch och hon verkade gilla det. På bilden högst upp under ser ni förresten min lunch i bakgrunden som var resterna från fredagens oxhjärtsrätt och idag åt jag rå blomkål och surkål till det. Och självklart så åt jag upp mackorna också (förutom det som Elvira fick)