onsdag 31 juli 2013

Dagens träning och matslängning

I måndags kom vi hem från Norrland. Väl hemma så märkte vi att det var strömavbrott efter ett åskoväder som hade varit för några dagar sedan. Jordfelsbrytaren hade slagit ifrån och då även stängt av kyl och frys. Så det blev tyvärr några timmar med att slänga mat från kylen och frysen. Som tur var så var det inte så mycket färskvaror i kylen, men det var tyvärr en hel del hemmagjorda barnmatsburkar, kött, fisk och kyckling som man fick slänga. Förutom att det är värt rätt mycket pengar, så känns det jobbigt att slänga mat.

Idag började jag jobba igen. Som tur var så är det bara denna veckan ut och 3 dagar nästa vecka. Sedan blir det lite mer semester och pappaledighet.
Körde ett snabbt pass på jobbet idag. Gick tyvärr och la mig lite sent igår kväll och så vaknade min härliga dotter 5.30 (en timma innan jag skulle gå upp). Hon brukar i vanliga fall sova till i varje fall 07.00. Så jag tog det rätt lugnt på dagens pass då kroppen inte kändes på topp.

3 min Crosstrainer
ca 6-7 min massage av vänster skuldra (med lilla bollen)

3 varv
8-10 Pull-up
8/arm Seasawpress med 2x20 kg hantlar
Massage av trapetiuz med smithmaskinsstång

2 varv
5 Clean + Push-press med 50 kg skivstång
7-8 Pull-up med omvänt grepp
Massage av trapetiuz med smithmaskinsstång

Har inte kunnat köra Clean på länge p.g.a. av armbågsproblemen, men det fungerade rätt bra idag. Kändes bra att kunna lägga till den övningen igen

tisdag 30 juli 2013

Träning på Scandic Hotellgym

I söndags blev det träning i hotellgymmet Scandic Sundsvalll Nord. På detta Scandic fick jag träna även fast klockan var efter 22.00, men de sa att jag fick tänka på att det fanns hotellrum i närheten. Utrustningen var densamma som på de andra Scandicgymmen och de gillar jag ju. Dock så hade de en massagefotölj och den testade jag några minuter efter träningen. Riktigt skönt!

Värmde upp ca 4 min på Crosstrainern. Körde sedan lite lätta bänkpress och lats drag

Sedan 3 varv
Latsdrag
Stående bicepscurl med hantlar
Sned bänkpress i maskin
Liggande enbens legcurl

Skönt att köra igenom ett snabbt pass innan man gick och la sig.

fredag 26 juli 2013

Ingen hotellgymsträning, men utomhusträning

Igår så hade jag tänkt köra ett träningspass på Scandic Örnsköldsvik efter att Elvira somnat. Men tyvärr så stängde de gymmet 22.00 och det var ungefär då som det var dags för Elvira att somna. Tog då och slängde mina slyngor under barnvagnen. När Elvira somnat så gick jag till en lekparken som jag hade sett. Satte upp mina slyngor i en gungställning.

Så här såg passet ut

Rodd

2 varv
Pistols (enbens benböj)
Armhävningar
T-drag
Y-drag
Hade tänkt köra 4 varv, men myggen blev lite för jobbiga.

Avslutade med 6 varv
2x30 m sprint
10 boxhopp (ca 35 cm hög bänk)
10 armhävningar
Tog ca 4 min 55 s

Träning på Hotelgym och enbens liggande legcurl


I onsdags blev det ett snabbt träningspass på Scandic Sundsvall City. Elvira kom i säng rätt sent, så det blev ett rätt sent pass. Egentligen borde man väl gått och lagt sig i tid istället, men det är ju så kul att träna.

Jag gillar faktiskt Scandics hotel gym. Tror de har samma redskap överallt då det såg likadant ut på Scandic i Örnsköldsvik. Utrustningen kommer från Lifefitness och de har 2 löpband, 1 crosstrainer, 1 cykel, 1 träningsbänk, balansbollar och hantlar upp till 20 kg. Dessutom har de en träningstation som har 3 delar. Varje del går att använda till flera övningar genom att lätt ställa om det. En del kan användas till latsdrag, rodd, tricepspress, bicepscurl. En annan del till bänkpress, sned bänkpress och axelpress. Sista delen används till benspark och liggande bencurl. Som sagt så kan man göra rätt mycket med dessa redskap men om jag fick önska så hade jag gärna sett en pull-upstång, en Concept II roddmaskin, en slynga (typ TRX, Redcord eller liknande) och några kettlebell.

Så här såg passet ut
750 m på Crosstrainer
Benböj och lite joint mobility

4 varv
Latsdrag
Rodd
Enbens ligggande legcurl
Handstand push-up

Liggande legcurl är faktiskt en maskin som jag saknar på mitt jobbs gym. När jag kör den maskinen så blir det alltid med ett ben. Det fria benet sätter jag fram så långt fram som möjligt. Detta gör det lättare att hålla neutral svank. Tycker att det är rätt vanligt att man ser att man tappar den neutrala svanken (svankar mer) när man kör liggande och sittande legcurl i gymmet och det kan man då motverka på detta sätt. Tyvärr så är inte alla liggande legcurl-maskiner som är utformade så att man kan komma fram med främre benet på båda sidor.

tisdag 23 juli 2013

Bokrecension - The paleo Solution

Jag har fått möjligheten att läsa den svenska översättningen av boken The Paleo Solution av Robb Wolf. Den har fått titeln Paleo - Stenålderskost : Människans ursprungliga kost och ges ut av Optimal Förlag som ger ut massor av bra böcker om kost.. Jag hade innan det även läst den engelska versionen.
Robb är en biokemist som numera jobbar som kost- och träningscoach på sitt eget gym Norcal Stength and Conditioning. Han har också en väldigt intressant Podcast som jag själv lyssnar på så ofta som möjligt.

Han börjar boken med att beskriva sin bakgrund och om hur hans föräldrar var sjuka och inte mådde så bra. Han försökte då lära sig så mycket som möjligt om kost och näringslära och han beskriver hur han blev vegetarian och bara blev sämre och sämre och även försökte hitta svaret i alternativmedicinen. Genom att hans mamma blev hjälpt med sina sjukdomar genom att ta bort gluten och även bönor så började han förstå att vegetarisk kost kanske inte var det bästa och han började kolla upp vad våra förfäder hade ätit. Efter bara 6 veckors paleodiet så hade hans blodvärden blivit väsentligt bättre och han mådde bättre än han gjort på många år. Genom dessa efterforskningar så kom han i kontakt med Arthur Devany och Loren Cordain. Loren Cordain är en av de ledande experterna inom paleo och han blev senare Robbs mentor.

Som i de flesta amerikanska diet- och självhjälpsböcker så kommer sedan flera berättelser om personer som ändrat sitt liv genom att anamma den paleotiska livsstilen. Därefter kommer flera kapitel där man får lära sig om hur våra förfäder levde och hur olika livsmedel/hormoner/näringsämnen påverkar kroppen. Men Robb skriver att om man vill så kan man hoppa över dessa kapitel om man vill, och gå på kapitlen där han beskriver hur du gör för att leva en paleoisk livsstil. Själv så vill jag veta varför jag gör något så jag fortsatte läsa de teoretiska kaptitlena  Han tar upp hur matsmältingen fungerar och hur många hormoner som t.ex. insulin, leptin, glukagon, ghrelin och kortisol påverkar kroppen. Vi får också veta hur en paleokost påverkar (oftast positivt) olika sjukdomstillstånd som t.ex. hjärt-/kärlshukdomar, högt blodtryck, osteoperos, infertilitet, MS, reumatisk artrit, diabetes, depression och cancer. Han beskriver varför vi skall undvika spannmål och deras lektiner och gluten. Vi bör också undvika bönor och mejeriprodukter.

Ett stort kapitel handlar om fett och hur det påverkar oss. Bl.a. skriver han om hur viktig omega-3/omega-6 balansen är och mycket av livsmedelsvalen i paleo handlar om att minska omega-6 intaget och öka omega-3 då en övervikt mot omega-6 ökar inflammationer i kroppen. Vi får också lära oss om hur stress och kortisol på verkar oss. Här tar han också upp hur viktigt sömnen är för vårt välmående.

Det kommer också en stor del som handlar om hur träning påverkar oss. Själva träningsråden som han kommer med riktar sig mest till de som förut inte tränat så mycket. Du får förslag på övningar, med både bilder och bra förklaringar, och förslag på hur du kan lägga upp dina träningar. Han beskriver också hur du bör stegra (progression) sin träning. Vi får också veta hans inställning till kosttillskott.

Jag gillar verkligen den här boken. Robb skriver på ett relativt lättförståeligt och humoristiskt sätt även om det ibland är relativt krångliga saker han tar upp. Tyvärr så blir inte humorn lika bra i den svenska översättningen. Om allt han skriver stämmer så är det svårt att förstå varför livsmedelsverket rekommenderar den kost de gör. Tyvärr har jag inte kunskap nog att granska den vetenskap han hänvisar till (han har rätt många refernser). Hade varit intressant att höra vad någon som har mer kunskap om vetenskap skulle säga om de granskade denna bok. Hoppas killarna på träningslära.se kommer kommentera denna bok i framtiden. En sak som tilltalar mig och som stämmer bra med hur jag själv tänker är att han framhåller att olika personer reagerar olika på samma kost och att det inte finns en lösning som är perfekt för alla. Skulle rekommendera de flesta att testa hans koncept i 30 dagar och se hur de mår efter det. Framförallt om man mår dåligt från början.

Det finns också en receptdel, men den är ganska
På några få ställen verkade det som att man har missat i översättningen, så om man inte tänker till så finns det risk att man missupfattar vissa saker. T.ex. så har det tappas bort ett "inte" i texten på sidan 283 där han skriver om fiskoljetillskott, "Om du är allmänt frisk och vältränad och äter en bra kost (magert kött från sedvanliga källor), räcker det med en dos på mellan 0,5 och 1,0 gram per 10 kg kroppsvikt. Om du får det mesta av ditt protein från gräsuppfödda och vildfångade källor, och om du äter stora mängder av n-6-rika fetter (solrosfrön, sojaolja etc.), behöver du kanske inte äta något tillskott alls." Skall alltså vara och om du INTE äter stora mängder av n-6 rika fetter...".
Skall också nämnas att dessa rekommendationer om fiskolja är något som Robb (sa han i någon podcast) har backat på och han tycker inte att man skall supplementera med så mycket fiskolja utan mer tänka på att dra  ner på Omega-6 fetter. Lite konstigt att han inte skrivit om detta kapitel till översättningen eller att det lagts till någon kommentar om att han ändrat uppfattning i denna fråga och hänvisat till någon blogpost eller artikel som han skrivit senare.
Något annat som jag reagerade lite på att när man pratar om olika blodprover som man kan ta så har man använt de amerikanska måtten (som t.ex. mg/L) och inte de europeiska som vi använder här i Sverige (som t.ex. mmol/L). Tycker nog att man kunde angett dem inom parantes.

Men hur som helst så är det en mycket läsvärd bok som jag tycker att de flesta borde läsa. Detta är den bok som gjorde att jag började intressera mig för paleo och jag hoppas att många som inte skulle ge sig på denna bok på engelska nu får upp ögonen för denna typ av livsstil.

Bokfakta
Förlag: Optimal Förlag
318 sidor
Pris: 177 kr på adlibris
(Orginaltiteln kostar 163 kr och finns även som E-bok för 9.99$ på Amazon)

söndag 21 juli 2013

Utomhusträning med bl.a. Rip-60

Idag blev det ett pass utomhus medans Elvira sov. Riktigt varmt och soligt var det. Skönt att kunna träna utomhus nu när det är bra väder. Tog fram lite kettlebells, Junglegym, slamball. viktväst och mitt nyaste redskap RIP-60. RIP-60 kommer jag skriva mer om i ett separat inlägg, men det är en slynga som man kan ställa in så att hantagen rör sig (se videon här under)



Började med att värma upp med lite joint mobilty, benböj och utfallsteg. Inspirerad av min dotter Elvira så körde jag bearwalks (då och då gör hon det istället för att krypa på alla fyra) både framlänges och baklänges. Gick också på händer, körde halva divebombers och seasaw push-up (i RIP-60)

Gav mig sedan på slyngorna och kettlebellen
3 varv
15 Ryska svingar med 28 kg kettlebell
10-12/arm Alternating press med 2x16 kg kettlebell
20 Seasaw row i RIP-60

Körde lite pull-up (Junglegym) och seasaw push-up (Rip-60)

Sedan var det dags för en egenkomponerad WOD
5 varv (första 3 varven med 10 kg viktväst)
10 Wallball - 9 kg slamball
3 Pull-up
6 st 15 meters sprinter
16 Utfallsteg med 2x16 kg kettlebell i rack.

Blev riktigt flåsigt och det kändes att det var ett tag sedan jag körde lite mer metabolträning. Men det var riktigt kul och skönt att bli riktigt trött. Det jag trodde skulle bli jobbigast var wallballen, men det var faktiskt sprinterna och utfallstegen som var värst.

torsdag 18 juli 2013

Träning med slyngor på semestern

Igår blev det ett pass på semestern (strax utanför Arvika).  Hade med mina slyngor (Junglegym) så jag hängde upp dem i ett par bjälkar i uterummet. Gillar verkligen slyngorna som semesterredskap, då det nästan alltid finns något att hänga upp dem i (om man också har med ett spännband att dra runt ett träd). Sedan kan du i princip träna hela kroppen med slyngorna.

Gårdagens träning
Lite benböj med rodd

3 varv
10 Bicepscurl
10-12-ben Assisterade Pistols (enbens knäböj)
T-drag

3 varv
5 Armhävning (axelpress) med fötter i slyngor (ca 45 grader vinkel på kroppen)
10-12  Höftlyft med fötter i slyngor
10-12/sida Sidplankor med fötter i slyngor

8 Pull-up

4 min tabata (20 s arbete + 10 s vila)
Körde burpees

Avslutade med 8 pull-up och sedan bad i sjön. Kallt i början, men superskönt efter ett kort tag.

onsdag 17 juli 2013

Livet är härligt

Semester!
Ätit frukost ute i morgonsolen med nyplockade smultron. 

Sitter nu i solen med bar överkropp med denna utsikt och räknar med att läsa ut den svenska översättningen av Robb Wolfs The Paleo Solution.

Livet är härligt!


lördag 13 juli 2013

Ryggskydd

I veckan så besökte vi Stadium Outlet i Sälen. Egentligen borde man kanske ha kollat på slalompjäxor då det ju är rea på dem nu. Men så blev det inte, men jag hittade ett ryggskydd som var nedsatt 50 % till 500 kr. Hadd på mig ett när jag åkte downhillcyklingen och tyckte att det kändes bra. Nu tänkte jag ha det utförsåkningen på skidor. Nu åker jag inte  så ofta, men egentligen så blir det ju ännu större anledning till att ha ett ryggskydd. Men den vanligaste anledningen tll svåra fallolyckot är att man krockar med någon annan. Och det spelar ju ingen roll hur bra åkare man är om det är någon annan åkare som åker in i en. Så jag vet inte varför jag inte skaffat mig ett tidigare. Ryggskydd plus hjälm är ju ett rekativt billigt sätt att skydda sig mot art bli svårt skadad utifall man skulle vara med om någon olycka.

fredag 12 juli 2013

Slyngträning på badplatsen

Idag så åkte vi till en badplats i Sälen vid sjön Närsjön. Vi var där vid 10-tiden och då var vi ensamma där. När Elvira ätit och somnat i vagnen så passade jag på att sätta upp min Junglegym (typ TRX) i ett träd med hjälp av ett spännband. Värmde upp med lite joint mobility, benböj och rodd (i slyngor).

Körde sedan 4 varv med
10 Wallslides i slyngor
10 T-drag
10-15/ben Assisterade pistols (enbens knäböj)

Sen vaknade Elvira, men hon fick sitta i vagnen och titta på.

Sedan 3 varv
10 Bicepscurl

10 Tricepspress

10 Armhävningar

Armhävningarna blev nog mer av en axelpress då fästpunkten på slyngorna var rätt låg.

Hade tänkt köra lite mage, men Elvira behövdes. Roas mer och så började det komma rätt mycket folk till badplatsen. Får väl se om jag sätter upp de igen lite senare.



onsdag 10 juli 2013

Testat Flowrider


Idag besökte vi Äventyrsbadet i Sälen. Förutom att åka vattenrutchbanorna så testade vi deras inomhussurfningsmaskin, Flowrider. 
Det var riktigt kul och häftigt! 
De första "åken" gjorde man på mage på en lite bredare bräda. Klarade man av de lättaste sakerna som att surfa på mage och ta sig upp på knä så fick man tips på övningar som man kunde testa på brädan. Att t.ex. rulla runt ett varv åt sidan var inte det lättaste om man dessutom skulle vara kvar på brädan efteråt. Tror dock instruktören blev lite förvånad att jag fixade den övningen som jag fick av honom, nämligen att stå på huvud på brädan. I och för sig så tog jag mig inte ner på brädan igen, men jag stod ett tag på huvudet. Testade också att göra en framåtkullerbytta och det klarade jag.

Nästa steg var att man skulle surfa på fötterna på en smalare bräda. Detta var jag inte lika bra på. Om man skall vara ärlig så var jag faktiskt sämst av alla de 7 som var med i gruppen. Gjorde ett par rejäla vurpor rakt ned på rygg. Själva underlaget var rätt mjukt, men det blev ett ryck i nacken (lite whiplasheffekt), så vi får väl se hur stel jag är där imorgon. Hur son helst så var det superkul.

Vill man ha en privat tid (som man kan dela med familjen eller kompisen) så kostade det 1040 kr för en timma. Vi valde att köra det som grupp och då fanns det 8 platser (vi hade 7 st anmälda). Det kostade då 130 kr per person. Dock så var man tvungen att först lösa inträde till badet och det kostade 180 kr per person (vuxen). Sedan åkte man en och en i ca 1 min per omgång om man inte ramlade dessförinnan.

Har inte kommit på hur man lägger in länkar från Bloggers iphone-app, men här har ni adressen där ni kan läsa mer om Sälens Flowrider.
http://www.skistar.com/Experium/Aventyrsbad/FlowRider/




tisdag 9 juli 2013

Utegym, slyngor och downhillcykling

I
Igår så testade jag två åk downhillcykling här i sälen. Det var ganska roligt, men jag känner att jag är lite för feg för att få ut den där riktiga adrenalinkicken som jag tror att många andra får. Min frus bror tyckte t.ex. att det var superhäftigt, men han vågade släppa loss lite mer än mig. Men det var kul att ha testat det.

Idag åkte jag till Sälens utegym igen (som jag skrev om igår</a>) Hade med mig mun frus bror som aldrig testat att träna på ett utegym. Lät efteråt som att han tyckte det var riktigt kul.

Så här såg vårat pass ut.
Joggade från parkeringen och till gymmet (ca 500 m). Körde sedan 4 varv i hinderbanan över höga och lägre hinder.
På stretchytan så körde vi
10 burpess och 10 halva divebomberarmhävningar. Emellan det så blev det 10 upphopp på två bänkar som var som en trappa.

Idag hade jag tagit med mig mina slyngor (Junglegym) och ett spännband, så då fick jag ännu fler valmöjligheter.

Sedan körde vi 2 varv
30 s arbete och 10 s vila
Bicepscurl i slyngor
Marklyft i maskin
Axelpress i maskin med extra vikt av stubbe
Pull- up med neutralt grepp i armgångsstationen

Sedan 2 varv med nya övningar
Tricepspress med slyngor
15 s/ben Enbensknäböj (pistols) med assist av stolpe
Framåtlutad rodd i marklyftmaskinen
Boxhopp på stubbar

Avslutade med en kort Cindy.
Så många varv som möjligt på 5 min av
5 pull-up
10 Armhävningar
15 Benböj utan motstånd

måndag 8 juli 2013

Utomhusgym i sälen

Äntligen lite semester! Just nu i sälen och var ju tvungen att besöka deras utegym en snabbis medans de andra besökte djuren i fäboparken. Det var ett "stock-gym", liknande det vi har i Örebro, men av en annan leverantör. 

Värmde upp med lite joint mobility, benböj och marklyft. Körde sedan 3 vatv av 
7-10 Enbens marklyft
15 Axelpress
7-10 pull-up


Något jag gillade med detta gym var att man tänkt på att man vill kunna ändra motståndet i övningarna. De flesta "maskiner" fanns i 2 eller 3 utförande där det var olika belastning på varje allternativ. Så är det i och för sig på det i Örebro också, men på t.ex. Marklyftet så hade man möjlighet att dessutom lägga oå en extra stock på maskinen (se övre bilden). Dessa extrastockar fanns i olika storlekar. På de flesta maskiner med hävstänger så hade de dessutom satt fast öglor på olika avstånd. Och så hade man stubbar med olika vikt som också hade öglor. Det som saknades var något snöre/kedja att fästa därimellan, men har man med sig ett spännband så är det inga problem (tar jag med från stugan om jag kör där någon mer gång. Vid hävräckena hade man gjort sp att man kan sätta fast en lång stör i midjehöjd, vilket gjorde att man kan köra hängande rodd eller ha fötterna på den som avlastning. Fanns en anslagstavla där man fick tips om vilken övning man kunde göra på varje station. Men sedan finns det hu otaliga övningar och variationer man kan göra. Jag t.ex. Körde ju marklyften på ett ben och man kan ju köra med en arn också.


Stationer som fanns
Stubbar för boxhopp
Axelpress
Marklyft
Benböj
Armgång
Dips
Sit-ups bänk
Pull-up
Hinderbana (hoppa över eller krypa under olika höga hinder)
Skridskosteg mellan stubbar i uppförsbacke
Stretchyta

Det stod på övningsskylten att det skulle finnas däck att dra med rep, men det hittade inte jag. Dessutom så låg det uppe på en kulle så man kunde köra lite backträning om man ville.
 
Jag har med mina slyngor (Junglegym) på semestern, men de var inte med just idag. Nästa gång tar jag med dem och då kommer det bli ett riktigt bra träningspass.

fredag 5 juli 2013

Dagens träning

3 min rodd

Tabatarodd (5 st)

80 steg på händer

2 varv med slyngor (10 rep/övning)
T-drag
Bicepscurl
Y-drag
Tricpespress
Armhävningar

Sedan 4 varv
Benböj 50-70-80-80 kg
Bänkpress 50-60-60-60
Hantelrodd 24 kg
Rörlighet axel

Avslutade med att jobba med lite triggerpunkt/rörlighetsbehandling med några tekniker som jag läst om i Kelly Starretts bok Becoming a Supple Leopard. Nu känns axeln betydligt bättre.

torsdag 4 juli 2013

Assisterad benböjmaskin och lite träning

Dagens träning
3 min Crosstrainer
2 min rodd

3 varv
Bulgarian splitsquat jump i benböjsdragapparat (se bild)
Hö enbens rygglyft med
Reverse Crunch
Vä Enbens rygglyft

I enbens utfallshoppet så använde jag en maskin (se bilden) som man antingen kan ha som belastning i benböj/vadpress eller om man har handtagen under armhålorna så kan den avbelasta enböjen, vilket kan vara bra för äldre och de som skadat sig. Men jag använde den som extra vikt. En rikgtigt bra och maskin som tyvärr inte sett på så många gym.

Get-up
3/hand 19 kg int. skivstång
1/hand 24 kg skivstång
1/hand 29 kg skivstång
Skönt att kunna köra Get-up igen och tror att det är en kanonbra rehab för min axel.

3 varv (i relativt högt tempo)
3 Handstand push-up
10 Marklyft 70 kg
10 Pull-up
Sista varvet så bytte jag dock ut pull-up till push-up, då jag kände att jag inte ville belasta underarmarna mer då jag ju nyss haft besvär av den.

Igår hann jag köra ett supersnabbt pass på en rast och sedan la jag in 30+20 armävningar innan jag gick och la mig.


onsdag 3 juli 2013

Lite övningsinspiration

En av mina gamla filmer med lite roliga övningar som ni kanske kan inspireras av.

tisdag 2 juli 2013

Kettlebell Väderkvarn i dagens träning

Igår så körde jag TRX DVDn Bootcamp. Den var ca 50 min lång och man körde i princip hela kroppen.

Efter det körde jag 2 varv
15 Ryska kettlebellsvingar med 24 kg
3/hand Get-up med 20 kg skivstång

Kändes bra att kunna köra Get-up igen, även om jag känner att vänsteraxeln inte är helt bra ännu.

3 varv
6-8 Reverse Crunch
60 s Latsstretch (2 ggr på vä och 1 ggr på hö)

Idag blev det ett kort pass hemma utanför garaget. Elvira fick sitta en barnstol och kolla på mednas jag körde, men först så använde jag henne som uppvärmingsvikt i mina benböj, thrusters och goodmorning. Hon tycker det är riktigt roligt.

Körde sedan
2 varv med 20 kg kettlebell
10 ryska svingar, där jag bromsade kulan när den var i hakhöjd
10 höga svingar
10 smala armhävningar med händerna på kettlebellhandtaget

sedan
3 varv
Axelpress med 2x16 kg kettlebell
5/sida Väderkvarnar (Windmill) med 16 kg kettlebell över huvudet och 16 kg hängande.

Avslutade med
10/sida Väderkvarnar med 16 kg över huvudet

Har lite glömt bort väderkvarnar, men det är en riktigt skön övning och jag tror att den är riktigt bra för min axelstabilitet.

Testade även några snatch, men på vänstern kändes det inte helt OK i amrbågen under utsträckningen över huvudet, så jag hoppade dessa.

Här en film med lite tips på vad du skall tänka på vid en väderkvarn (windmill)


Här kan ni se en kille som är lite starkare än jag. Ca 50 s in så kör han en double kettlebell windmill (väderkvarn)

DVD-recension TRX Bootcamp

Igår så testade jag att köra träningsDVDn TRX Bootcamp - Ropes and straps, efter jobbet. I denna DVD så använder man förutom slyngor (TRX) även hopprep. TRX delen av programmet håller TRX grundare Randy Hetrick och rephoppningsdelen håller Buddy Lee.

Programmet är upplagt så att man kör 4 övningar i TRX och sedan 2 st 1 min intervaller hopprep. Men först så börjar man med några minuters hoppresphoppning medans instruktörerna beskriver programmet. Ett problem som uppstod för mig eftersom jag använde de inbyggda datorhögtalarna är att det låter en hel del när man hoppar rep så man hör inte allt, men det är inget större problem då man ju kan kolla igenom dessa delar i förväg om man vill. På en av TRX övningarna så behöver man komma in under infästningen och den övningen (TRX Chest-press) fungerar inte optimalt om man har TRX uppsatt med dörrfästet.
Blev rejält svettig av passet och det var rätt kul. Hade nog blivit ännu tröttare om jag hade varit bättre på att hoppa rep. Man fick också med en rephoppningsskola på 16 min med Buddy Lee där man även fick lära sig lite mer svåra hopp än de som var i programmet. Buddy Lee visar också hur den som är helt nybörjare skall gå till väga.
Själva träningsprogrammet är ca 50 min inklusive en snabb stretch. Det medföljer också en bok i hårdpapp som beskriver alla övningar och även hur programmet är uppbyggt, så den kan man ta med sig till gymmet och köra efter om man vill.

Jag gillar denna DVD och tycker att det ger en bra träning för i princip hela kroppen och det är tre personer som visar tre olika svårighetsgrader av övningarna så jag tror att denna DVD passar de flesta. Största problemet är nog att ha en TV/dator på ett ställe där man har satt upp en TRX och dessutom har plats för att hoppa rep.

Den sälj på Motion.se för 350 kr, men du kan även köpa en nedladdningsbar version för 15 dollar. Den nedladdningsbara versionen kan du sedan använda på datorn (borde ju även kunna bränna en skiva av den).