onsdag 15 augusti 2012

Bloggsvar

Svarade idag på ett inlägg på Fitness Magazines redaktionsblogg. Marie förfasade sig över hur man i Lchf rörelsen förtalar kolhydrater. Här läser du inlägget och här kommer mitt svar. 'Personligen så gillar jag en kost med lite tillsatser och processad mat, men äter gärna kolhydrater genom grönsaker och lite frukt. Tror inte på den striktaste formen av Lchf som har väldigt lite kolhydrater), men jag har inte testar det en längre tid själv så jag kan inte avgöra hur jag skulle må på en sådan kost. Tror att vi alla är olika och tål olika saker olika bra. Men jag tycker att många dissar LCHF eller Paleo (som jag lutar mer åt), trots att de inte testat hur de mår på en sådan kost. Inom paleo så testar man att under 30 dagar ta bort livsmedel som verkar påverka många negativt. De flesta mår och presterar bättre efter denna period och man kan då testa att lägga till de livsmedel som man saknar och så kollar man hur man mår när man läggger till dem. Själv så märkte jag att jag klarar av både mejeriprodukter och spannmål rätt bra, men äter jag för mycket spannmål (bl.a. gluten) så krånglar magen lite (typ gaser). Så nu äter jag mejeriprodukter, men undviker spannmål och gluten (äter det om jag är bortbjuden och det inte finns bra alternativ). Just vete och gluten tror jag många skulle må mycket bättre av att utesluta, men tyvärr är det många som har inställningen av att alla ska äta lite av varje för att må bra, så man provar inte ens att utesluta dem under en kortare tid (någon månad). Många tror att de mår bra, men är inte medvetna om att de skulle kunna må bättre på en annan kost eller livsstil. Självklart skall man också se vad vetenskapen säger. Många mår bättre av att gå över till en vegabkost (man tar ju bl.a. bort massor av processad mat, men glömmer att man tar bort massor av essentiella näringsämnen som gör att man i framtiden kommer få problem med bristsjukdomar. Min uppfattning är att kolhydrater inte är essentiella, men om man rör på sig och tränar mycket så mår man bättre på att utöka dem. Men då inge genom pasta och bröd utan genom grönsaker och rotfrukter som t.ex blomkål och sötpotatis. Läser just nu boken brödberoende och förfäras av att man tillåter företag att hybridisera (slå ihop olika sorters vete för att få fram en gröda med visss egenskaper) vetet utan att man sedan gör tester på hur vi reagerar på dessa. När man undersökt några av dessa så ser man att det tillkommit flera nya glutenproteiner som inte fanns i någon av de två grödor man slog ihop. Inte så konstigt att många inte mår bra av att äta vete. Blev ett långt och något osammanhängande inlägg, men min andemening är att jag tycker att fler borde testa Lchf eller paleokost under 1 månad för att se och man mår och presterar (och inte bara fokusera på att man måste gå ner i vikt för att en kosthållning skall vara hälsosam). Lägg sedan till det du saknar och se hur du mår. Självklart bör det ju finnas förklaringmodeller och forskning som stöder metoden (läs The paleo Solution, läs matrevolutionen och besök hemsidorna www.chriskresser.com och www.whole9.com) och att det finns de som lyckats med metoden i verkliga livet. Gör precis som ni vill men var försiktiga med att klanka ner på de som gör andra val än ni ( men var inte rädd för att föra dina upplevelser och tankar vidare så att andra kan uttnyttja dem om de vill)'

1 kommentar: