Läser just nu (bland annat) boken Supervitamin D av Jörg Spitz.
I boken skriver han att de flesta har brist på D-vitamin. Den främsta källan till D-vitamin är solljuset och just i på våra breddgrader och med våra arbeten innomhus är det ju så att vi inte får allt för mycket av denna vara. Man kan även få det genom fet fisk och genom berikade mejeriprodukter.
Fram till 70-talet trodde man att D-vitamin endast var bra för benhälsan och det tror man fortfarande, men nu har man kommit på att det är med i så mycket andra sammanhang.
Sjukdomar där man tror att D-vitaminbrist kan vara med är bl.a. Influensa, Astma, MS, Diabetes typ 1 och 2, Reumatiskt Artrit, Parkinsson, Crohns sjukdom, Fibromyalgi, Migrän, Smärtor i ländrygg, Ledbesvär, , PCOS, Hjärt-/kärlsjukdomar, vissa cancerformer, Metabolt Syndrom och Alzeimers.
D-vitmainbrist hos gravida kan öka risken för att barnen senare får MS och Diabetes typ 1. Enligt denna artikel hos kostdoktorn så minskade risken för komplikationer vid graviditet med 50% hos de kvinnor som tog ett tillskott av D-vitamin på 4000 IE jämfört med de som tog ett tillskott på 400 IE. Bland annat minskade risken för infektioner och för tidig födsel. Andra risker med D-vitaminbrist enligt boken är högt blodtryck, graviditetsdeprission, och graviditetsförgiftning. Känns då lite konstigt att Livsmedelsverket då fortfarande rekommenderar 400 IE/dag till gravida när det uppenbarligen borde vara mera och då går väl även barnmorskor på detta. Och i råden så menar man också att det är möjligt att överdosera D-vitamin, så jag förstår att man inte vågar gå på den högre dosen på 4000 IE framförallt när man är gravid.
Men enligt boken så krävs det rätt stor dos (mer än 10000 IE) för att riskera de farliga sakerna från överdosering (läser man FASS om en medicin som innhåller D-vitamin så kan man läsa att en klinisk studie visar att man inte får några överdoseringseffekter av 4000 IE).
I boken så menar han att de flesta forskare inom området rekommenderar på ett tillskott minst 4000 IE för de som inte utsätter sig för solljus och får det genom kosten i stor dos.
Ibland skrivs mängden i mikrogram (µg). 1 µg D-vitamin = 40 IE.
2000 IE motsvarar alltså 50 µg.
Förutom att få det genom solljuset så kan man få det genom kosten. Fet fisk som lax, makrill och tonfisk är bra källor och även ägg innehåller lite D-vitamin. Vissa mejeriprodukter och juicer är berikade med D-vitamin.
Vintermånaderna för oss över 45:e breddgraden innebär att solen står så lågt att de flesta UV-B strålar inte når fram och det är de som krävs för att bilda D-vitamin. Livsmedelsverket
Han nämner också att det ev. kan vara så att det påverkar den idrottsliga prestationsförmågan, men att det inte finns tillräckligt mycket forskning på detta ännu.
Genom att D-vitamin främjar bildandet av Leptin, som är ett hormon som signalerar när kroppen fått i sig tillräckligt med föda (mättnadssignal), så kan D-vitaminet hjälpa till vid viktnedgång.
Källor till D-vitamin (IE/100 g)
Vildfångad lax - 600-1000 IE
Sardiner (konserv) - 400-1000 IE
Makrill (konserv) - 300 IE
Tonfisk (konserv) - 300 IE
Odlad lax - 100-250 IE
Shiitakesvamp - 120 IE
Hönsägg - 20 IE
(enligt boken)
Själv äter jag just nu ett tillskott på 2000 IE/dag (har jag gjort i ungefär 1 månad). Jag kör med Holistics tillskott. Innan jag kör igång med min paleodiet i 30 dagar så skall jag försöka göra ett blodprov där jag bl.a. vill kolla min D-vitamin status. Skall bli intressant.
Här en intressant föreläsning om D-vitamin av Mats Humbles
Läs mera:
Här en riktigt bra artikel om D-vitamin på Kostdoktorn
Här skriver Fredrik Paulun om D-vitamin
Vi föräldrar skriver om D-vitamin (2009)
Varför du behöver en isolertransformator hemma
-
En sådan enhet kan förhindra elstötar genom att skapa en säker barriär
mellan strömkällan och dina apparater. Den ökar också skyddet mot
strömspikar som ka...
1 månad sedan
Jag kör på Holistics flytande D-vitamin, när du ändå skriver om ämnen så kan jag ju också tipsa dina läsare om att jag lottar ut (bland annat) en flaska d-vitamin hos mig, -sista tävlingsdagen är dock idag!
SvaraRadera